Werknemer struikelt over boormachine. Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer?

Wat is er gebeurd?

Een werknemer werkt vanuit de bak van een hoogwerker aan de montage van een grote tent. Om zijn werk te kunnen doen, gebruikt hij afwisselend verschillende soorten gereedschap. Dit gereedschap legt hij na gebruik los in de bak van de hoogwerker. Op een gegeven moment is de werknemer op een accuboor gaan staan, die hij eerder op de grond van de bak had neergelegd. Hij heeft daardoor zijn knie verdraaid. Hij vindt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij daardoor lijdt. Maar waarom zou de werkgever de schade moeten vergoeden? Hij heeft toch zelf de  boormachine laten slingeren?

Wat vond de rechter ervan?

De bak van de hoogwerker bleek geen opbergmogelijkheid voor het gereedschap te hebben en de werkgever had ook niets gezegd over mogelijke ander manieren van opbergen. De rechter vond dat de werkgever had kunnen voorzien dat de werknemer tijdens zijn werkzaamheden zijn gereedschap op de vloer van de bak van de hoogwerker zou neerleggen. Het risico van deze werkwijze was dat de werknemer zou kunnen struikelen over het gereedschap.

De werkgever was van dit risico op de hoogte maar had de werknemer enkel  gewaarschuwd en instructies gegeven  dat hij de werkplek vrij van obstakels en opgeruimd moest houden.

De rechter vond dat de werkgever meer had moeten doen om het struikelrisico te verkleinen. De werkgever had eenvoudige en betaalbare voorzieningen kunnen treffen zodat de werknemer het gereedschap opgeruimd had kunnen houden. De werkgever had bijvoorbeeld een gereedschapsriem ter beschikking kunnen stellen of op een veilige plaats een gereedschapsbak kunnen bevestigen. De werkgever werd dan ook aansprakelijk gehouden voor de schade die de werknemer had opgelopen.

Conclusie

Een werkgever kan al snel aansprakelijk zijn voor ongevallen op de werkplek. In mijn praktijk kom ik regelmatig in aanraking met zaken die een ernstiger afloop hebben dan in bovenstaande. In deze vaak complexe en emotionele zaken staat Langblok advocaten zowel werkgevers als werknemers graag bij.

annelies-blok-arbeidsrecht-advocaat-amstelveen-hilversum

Annelies Blok

Bron: ECLI:NL:GHAMS:2019:72

 

Vergelijkbare berichten
bedrijven-langblok-advocaten-advocaat-arbeidsrecht-privacyrecht-amstelveen-hilversum-arbeidscontract-met-werknemers werknemer-langblok-advocaten-advocaat-arbeidsrecht-privacyrecht-amstelveen-hilversum-arbeidsongeschiktheid-arbeidsongeschikt